Az Embodiment antropozófiai alapokon nyugvó neurofiziológiai terápia, amely szenzomotoros vagy viselkedési zavarok, illetve tanulási nehézségek esetén alkalmazható.

Ezek a problémák sok esetben visszamaradt csecsemőkori reflexek következményeként fellépő izomtónus zavarokra vezethetők vissza. A normális fejlődési folyamat során ezek a reflexek leépülnek. Ha azonban ez nem történik meg, a kezdetben elengedhetetlen reflexek hátráltató, nehézséget okozó tényezőkké válnak. Az Embodiment terápia a testet és az agyat az egészséges mozgásfolyamatok kifejlesztésére serkenti. Nem a reflexek okozta tüneteken, hanem magán a reflex integrálásán dolgozik. A terápia egyik alapja egy rotáción alapuló mozgássorozat, mely segíti az izomtónus és a mozgás utóérését, valamint helyreállítja az izomtónus egyensúlyát.

A módszer különlegessége, hogy a gyakorlatok precíz kivitelezésén keresztül a visszamaradt reflexekből adódó kompenzációs mozgásminták kizárásra kerülnek, ugyanakkor – hosszabb idejű, napi rendszerességű gyakorlással – új, élettanilag helyes mozgásminták jönnek létre és automatizálódnak a tudat alatti agytörzsi területeken.

 

A képzés a Bothmer Movement International (BMI) és a Bernard Lievegoed Institute (BLI) közös képzése alapján, az AntroMedicArt közreműködésével a Magyar Bothmer-gimnasztika Egyesület szervezésében valósul meg.

A képzés elvégzésével a résztvevők tanusítványt szereznek arról, hogy használhatják az Embodiment terápiás tudásukat gyerekek és felnőttek körében. A képzésen megszerzett ismeretekről Europass igazolást fogunk kiállítani.

A képzés vezető tanára Birte Kjaer, aki a dán Bothmer-képzés vezető tanára is, és aki sok évtizedes terápiás tapasztalattal rendelkezik gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

 

Képzés dátumai:

2023. szeptember 8-10.

2023. október 13-15.

2023. november 17-19.

2024. január 26-28.

2024. március 15-17.

Az oklevél megszerzésének feltétele mind az öt hétvégén való maradéktalan részvétel és egy részletes esettanulmány megírása és bemutatása.

 

A képzés időbeosztása: a fenti hétvégéken

pénteken 18:30 – 20:00,

szombaton 9:00 – kb. 21:00,

vasárnap 9:00 – 13.00

 

Képzés díja: Ebben az évben a Magyar Bothmer-gimnasztika Egyesület és a BMI az Erasmus+ Kisléptékű partnerségi együttműködési pályázatán nyert Európai Uniós támogatással tudja az Embodiment képzést hazánkban hozni, ezért a képzésnek nincs tandíja.

A résztvevőknek az utazást, szállást és az étkezést maguknak kell biztosítani.

 

Helyszín: Gödöllői Waldorf Általános Iskola és AMI; 2100, Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.

A képzés angol nyelven fog folyni, igény szerint magyar tolmácsolással. Az igények felméréséhez kérjük a jelentkezéskor jelezni, ha szükség lenne magyar nyelvű fordításra.

 

Jelentkezés feltételei:

A képzés feltétele a mozgásos előképzettség. Fontos, hogy a jelentkező tisztában legyen az antropozófia emberképével, az azon alapuló mozgásfejlődéssel, és rendelkezzen mozgáson keresztül megtapasztalt és elsajátított térérzékeléssel. Emiatt a képzést elsősorban a Bothmer-képzést végzett vagy a képzés utolsó évét végző hallgatóknak javasoljuk, de nyitott a lehetőség térdinamikát, euritmiát/gyógyeuritmiát végzettek, extra lesson tanárok, valamint gyógypedagógusok, gyógytornászok számára is.

A jelentkezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló dokumentumokat és egy motivációs levelet angol nyelven.

A motivációs levélben kérjük kifejteni:

  • Miért választotta a képzést?
  • Hogyan illeszkedik a képzés a mostani életkörülményeihez és hosszabb távú terveihez?
  • Hogyan és kikkel tudná alkalmazni a képzésen tanultakat?

 

A jelentkezések elbírálása a benyújtott dokumentumok alapján történik, szükség esetén szóbeli beszélgetésre is sor kerülhet.

 

Jelentkezési határidő: 2023. május 21.

A jelentkezőket a felvételről legkésőbb 2023. június 25-ig értesítjük.

 

További információk, érdeklődés és jelentkezés: info.embodiment.bothmer@gmail.com